Angora d.o.o.
Otlica 47
5270 Ajdovščina


tel.:  041 708 134
        05 364 93 70
        05 364 96 39
E-pošta: info@angora.si

www.angora.si


Urnik

POLETNI URNIK

ponedeljek: 13.00 - 23.00
torek- četrtek: 8.00 - 23.00
petek: 8.00 - 24.00
sobota: 8.00 - 24.00
nedelja: 7.30 - 23.00


ZIMSKI URNIK

ponedeljek: 13.00 - 22.00
torek- četrtek: 8.00 - 22.00
petek: 8.00 - 23.00
sobota: 8.00 - 23.00
nedelja: 7.30 - 22.00

Otlica je naselje v Vipavski dolini, ki ga sestavljajo razloženi zaselki Sibirija, Kitajska, Kurja in Cerkovna vas ter okoliške samotne kmetije. Otlica leži na Gori, robni uravnavi visoke kraške planote Trnovskega gozda na severozahodni strani Vipavske doline, ob cesti Predmeja-Col. Ime je dobila po naravnem oknu, luknji v skalnatem grebenu, skozi katerega se odpira pogled v Vipavsko dolino. Otliško okno je odprtina v koralnem jurskem grebenskem apnencu.


Tu je kraški svet s številnimi vrtačami, brezni, ogradi in z malo obdelovalne zemlje, ki omogoča le skromno živinorejo. Pašniki se zaraščajo. Pomembnejši dejavnosti za tu živeče so gozdarstvo in čipkarstvo. Ob cesti stoji župnijska cerkev Angelov varuhov, prav njej je posvečena tudi Otliška šagra – Angelska nedelja, ki jo praznujejo prvo nedeljo v septembru.


Naprej po cesti proti Colu pridemo v razloženo naselje Kovk. Sredi vasi se dviga Sinji vrh (1002 m), od koder seže pogled po celi Vipavski dolini vse do Benetk in Istre. Tu se je razvil kmečki turizem, ki poleg razgleda svojim obiskovalcem ponuja odlično domačo hrano. Penzion Sinji vrh skozi poletje gosti veliko znanih umetnikov na različnih likovnih kolonijah. Med najbolj poznanimi so Slovenija, odprta za umetnost, Umetniki za Karitas … Blizu kmetije najdete opuščene vodne zbiralnike 

nekdanjega vodovoda ter repliko s slamo krite Šrgalove hiše, ki hrani bogato etnološko zbirko.

Sinji vrh je odlično izhodišče za oglede bližnjih zanimivosti: jam, vrtač, škrapelj, ledenic, Smrekove drage, Otliškega okna, kamnitega stebrastega znamenja v obliki svetilnika ob glavni cesti na Predmeji ter ostalih zanimivosti.

Domačini popotniku predlagajo sprehod po Angelski Gori. Tematska Pot po Angelski gori je zasnovana krožno, kot ogrlica, na kateri so nanizani biseri narave in dela človeških rok. So duh časa in zelo nazorno prikazujejo večno prilagajanje človeka naravi, njegovo odvisnost in možnost sobivanja tudi v ostrih in težavnih, toda čarobno lepih razmerah matere Gore. Na pot se je smiselno podati iz središča naselja (Cerkovne oz. izpred župnijske cerkve), jo prehoditi v celoti, lahko pa tudi po delih. Koliko časa bo popotnik porabil za obhod, je prepuščeno njemu samemu; pet, šest ur, morda ves dan, če bo želel  prodreti v skrivnost Gore ali v pogovoru s prebivalci začutiti današnji utrip življenja na Gori.

Kdo želi o Gori, njenem nastanku in bogati zgodovini izvedeti kaj več, naj v roke vzame znamenito knjigo ali zbornik z naslovom "Mati Gora", ki jo je ob 400-letnici naselitve Gore leta 2001 izdalo Društvo za ohranjanje in varovanje naravne in kulturne dediščine Gora. V njej je, tako kot so zapisali, več kot štirideset avtorjev združilo energijo, energijo Gore in njenih otrok.
Pravijo, da so Gorjani otroci kamna in vode. In ko boste imeli v rokah to knjigo, boste prepričani, da je temu res tako.

Kovk je tudi priljubljeno zbirališče domačih tabornikov, ki so si v ta namen prenovili staro šolo.Angora d.o.o. © 2015. All Rights Reserved.